ساختار و قوانین آزمون رشته‌ی شبکه

ساختار و قوانین آزمون رشته‌ی شبکه

مسابقات مهارت در رشته مدیریت سیستم‌های تحت شبکه (IT Network Systems Administration) در سطوح مختلفی برگزار میشه: شهرستانی، استانی، کشوری، اردوهای آماده‌سازی تیم ملی، و در نهایت مسابقه جهانی. حضور در هر مرحله، منوط به قبولی در مرحله‌ی قبله.

اگرچه ساختار آزمون‌ها در مرحله کشوری ممکنه به‌صورت جزئی متفاوت باشه یا با صلاحدید برگزارکنندگان تغییر کنه، اما به‌صورت کلی، این مراحل الگوبرداری‌شده از ساختار آزمون مسابقات جهانی هستند. بازم توصیه میکنم این صفحه رو تا آخر که به فرایند نمره‌دهی اشاره میکنه بخونی


مسابقه جهانی چطور برگزار میشه؟

رقابت جهانی رشته مدیریت سیستم‌های تحت شبکه در طی ۴ روز متوالی و در قالب ۴ ماژول آزمون برگزار می‌شه:

✅ روز اول: ماژول A (لینوکس)

  • زمان آزمون: 270 دقیقه
    ⏰ 2 ساعت پیش از ناهار
    ⏰ 2 ساعت و نیم پس از ناهار

✅ روز دوم: ماژول B ( مایکروسافت)

  • زمان آزمون: 270 دقیقه ⏰ 2 ساعت پیش از ناهار
    ⏰ 2 ساعت و نیم پس از ناهار

✅ روز سوم: ماژول C (سیسکو)

  • زمان آزمون: 270 دقیقه ⏰ 2 ساعت پیش از ناهار
    ⏰ 2 ساعت و نیم پس از ناهار

✅ روز چهارم: ماژول D (ترابلشوتینگ و سیکرت چلنج)

  • زمان آزمون: 180 دقیقه
  • شناسایی و رفع مشکلات فنی در شبکه‌ها و سیستم‌ها، بررسی پیکربندی‌ها و بازگردانی عملکرد درست سرویس‌ها.

معمولا در مرحله کشوری ماژول D با صلاحدید کمیته اجرایی و کارشناس‌ها در یک یا دو روز آزمون‌های قبلی ادغام میشه.


نکاتی درباره اجرای آزمون‌ها

  • آزمون‌ها زمان شروع و پایان مشخصی دارند. مدیریت زمان یکی از فاکتورهای کلیدی موفقیته.
  • ۱۵ دقیقه اول برای مطالعه پروژه در نظر گرفته شده؛ در این بازه، یادداشت‌برداری مجازه. و توصیه میشه تست پراجکت رو از اول تا آخر با دقت کامل بخونی و شرح دقیق خواسته هاشو بدونی.
  • پس از این مرحله، ۱۵ دقیقه مشاوره با کارشناس اختصاص داده می‌شود. در این مدت اجازه‌ی یادداشت‌برداری نداری، ولی می‌تونی سوال بپرسی یا نکاتی رو شفاف‌سازی کنی.
  • بعد از شروع رسمی آزمون، هیچ ارتباطی با کارشناس یا مترجم مجاز نیست.
  • استفاده از هرگونه وسیله الکترونیکی شخصی مانند موبایل، لپتاپ، ساعت هوشمند، انگشتر هوشمند، کمربند هوشمند، فلش، هندزفری، تگ RFID، برد آرداینو، رزبری پای، جتسون، فلیپر زیرو! و هر چیز الکترونیکی شخصی دیگه‌ای غیرمجازه.
  • استفاده از موس و کیبورد شخصی فقط در صورت تأیید و سیمی بودن و نداشتن ماکرو با تست قبلی توسط تیم کارشناسی مجازه.
  • گوش دادن به موسیقی یا پادکست ممنوعه، اما استفاده از گوش‌گیر ساده مجازه.
  • دسترسی به اینترنت فقط در قالب دو نوبت جداگانه (هر نوبت حداکثر ۱۰ دقیقه) و تحت نظارت کارشناس بی‌طرف در یک سیستم جدا به نام “اینترنت استیشن” امکان‌پذیره.
    • این دسترسی‌ها ثبت و ضبط می‌شن.
    • اجازه‌ی یادداشت‌برداری، ارسال یا دریافت فایل یا برقراری ارتباط نداری.
    • استفاده‌ی پشت‌سرهم از اینترنت مجاز نیست؛ باید بین نوبت‌ها فاصله وجود داشته باشه.

فرایند نمره‌دهی چطوره؟ (مهم ترین بخش)

بعد اتمام آزمون در هر روز کارشناس ها داوری آزمون‌ رو مبتنی بر تست سرویس‌های پیکربندی‌شده توسط رقابت‌کننده بر عهده دارن. هر بخش از پروژه، امتیاز مخصوص به خودش رو در فرم داوری داره. این فرم از قبل توسط طراح های پروژه عموما در یک فایل اکسل به نام Marking Scheme تنظیم میشه. داورها با استفاده از این چک‌لیست واحد، بصورت دقیق بررسی می‌کنن که آیا موارد خواسته‌شده به‌درستی و کامل انجام شده یا نه.

داوری و نمره دهی برای هر رقابت کننده یک فرایند مشخص و شفافی داره، 3 کارشناس بی طرف (غیر هموطن یا غیر هم استانی) مسئولیت مارکینگ هر رقابت‌کننده رو بر عهده دارن که در نهایت نتیجه داوری اونها به امضای کارشناس رقابت‌کننده میرسه و در سیستم CIS ثبت میشه.

🔗 آشنایی با سیستم CIS

ما در کل دو نوع فرایند نمره دهی داریم یکی Measurement و دیگری Judgment که از این به بعد به اختصار به اونها M و J میگیم.

  • Measurement: حالتیه که فقط خروجی کامند مارکینگ با نتیجه مورد انتظار مقایسه میشه و به صورت صفر و یکی نمره دهی میشه و چون کاملا واضح و شفافه چندان جای بحث یا مانوری در اون وجود نداره و لازم به ذکر هست که اکثر آیتم ها در رشته شبکه از این نوع مارکینگ هستن.
  • Judgment: حالتیه که علاوه بر درستی تسک خواسته شده، به کیفیت کار انجام شده بر اساس استاندارد های صنعتی یک نمره ای بین 0 تا 3 میده و شرح استاندارد هر کدوم از این آیتم ها بصورت دقیق و صریح داخل فایل مارکینگ شرح داده شده تا یک داوری بی طرفی انجام بشه. هر 3 کارشناس باید سر نمره ای که اعطا میشه به توافق برسن و سیستم CIS بر اساس نمره ای که هر کارشناس داده با فرمول خاص خودش یک ضریبی رو در نظر میگیره. کارشناسا فقط میتونن سر فقط 1 نمره اختلاف نظر داشته باشن و در غیر اینصورت باید باهم بحث فنی داشته باشن و همدیگه رو قانع کنن و باز هم درصورت عدم توافق بین کارشناسا، مدیر رشته مرجع حل اختلاف خواهد بود.

یک نمونه مثال برای حالت Measurement

تسک: رکورد A رو در DNS Server برای کلیه سیستم های دامنه skill39.ir مطابق جدول زیر تنظیم کنید:

192.168.1.1intsrv.skill39.ir
192.168.1.2dmzsrv.skill39.ir
192.168.1.100worker.skill39.ir

مارکینگ:

ScoreExpected ResultCommandDescriptionAspect Type
1intsrv.skill39.ir has address 192.168.1.1
dmzsrv.skill39.ir has address 192.168.1.2
worker.skill39.ir has address 192.168.1.100
# host intsrv.skill39.ir
# host dmzsrv.skill39.ir
# host worker.skill39.ir
DNS: Skill39.irM

اگه نتیجه کل کامند های وارد شده مطابق نتیجه مورد انتظار تعریف شده در فایل مارکینگ بود، رقابت کننده نمره این آیتم رو میگیره ولی اگر حتی یکی از این آیتم ها نتیجه مورد انتظار رو برنگردوند، رقابت کننده کل نمره این آیتم رو از دست میده. برای مثال رقابت کننده ممکنه بجای worker.skill39.ir از عبارت wroker.skill39.ir استفاده کرده باشه که صرفا یک اشتباه تایپیه. ولی چون یکی از بند های سکشن 1 استاندارد های صنعتی رو نقض کرده، نمره این آیتم رو از دست خواهد داد. پس خیلی باید حواستون رو به انواع جزئیات مثل املای صحیح، آدرس صحیح، Case-Sensitive بودن و … جمع کنید. 

ممکنه غلط تایپی یا رعایت نکردن Case-Sensitive تاثیر به سزایی هم نداشته باشه، ولی آیا ما میتونیم چشم پوشی کنیم و نمره بدیم؟ خیر! چون این موضوع ناقض قوانین بیطرفی مسابقات جهانی تحت عنوان Code of Ethics and Conduct هستش و به نوعی خروج از بیطرفی و چشم پوشی از استاندارد های صنعتی محسوب میشه!

اگه دوست داشتید میتونید صرفا برای آشنایی بیشتر، در این PDF راجع به Code of Ethics and Conduct مسابقات جهانی بیشتر بخونید و بدونید چه چیز هایی به عنوان ارزش های معنوی این مسابقه تلقی میشن:

 Code of Ethics and Conduct

یک نمونه مثال برای حالت Judgmen

تسک: از پروتکل STP بین دو سوئیچ B1 و B2 استفاده کنید:

مارکینگ:

ScoreAspect Extra DetailCommandDescriptionAspect Type
1.250 – Not Implemented 1 – Default Configuration 2 – RPVST+ 3 – MSTB1# show spanning treeSTP ProtocolJ

در این مثال داورها کامند مشخص شده رو اجرا میکنن و نتیجه رو چک میکنن و بر اساس نتیجه، سر یک نمره به توافق میرسن: اگه رقابت‌کننده تنظیمات مربوط به STP رو خراب کرده باشه، هیچ نمره ای دریافت نمیکنه ولی اگه از تنظیمات پیشفرض استفاده کرده باشه، بهش نمره 1 تعلق میگیره و اگه از RPVST+ استفاده کرده باشه نمره 2 تعلق میگیره و اگه از Best Practice یعنی MST استفاده کرده باشه نمره کامل 3 بهش تعلق میگیره. پس دقت کنید در این مثال به خصوص، هیچ کاری نکردن، بهتر از خراب کردن تنظیمات هستش چون اگه رقابت کننده به تنظیمات STP دست نزنه و اونها رو خراب نکنه حداقل 1 نمره میگیره!

یک نمونه رایج و بسیار تاثیرگذار از اشتباهات رقابت‌کنندگان، دقت نکردن به روی سوال هست، برای مثال در سوال گفته شده PlayBook انسیبل رو در مسیر /data/ansible/linux/ ذخیره کنید. ولی رقابت کننده در یک مسیر دیگه و یا با یک نام دیگه ذخیره میکنه، و چون فرایند مارکینگ به سمت اتوماتیک شدن رفته، عملا اسکریپت مارکینگ نمیتونه مسیر رو فایل رو پیدا کنه و کل نمره رقابت کننده از دستش میره.

 اینا نکاتی هست که در طی آزمون رقابت‌کننده رو به وسیله درک کامل شرح خواسته‌ها و برنامه‌ریزی برای مدت آزمون و نحوه انجام اون، مورد سنجش قرار میده و فلسفه این سخت‌گیری استانداردها اینه که شبکه کار رو در محیط کار صنعتی به لحاظ بهره‌وری و کمتر کردن ضرر و زیان ناشی از سهولت‌کاری رو مورد سنجش قرار بده بطوریکه رعایت اونها میتونه از ضرر چند صد میلیون دلاری شرکت های گلوبال انترپرایز جلوگیری کنه.

در نهایت حتما حتما موقع تمرین و بعد از اجرای هر تسک، خودتون رو با استفاده فایل مارکینگ محک بزنید تا نتیجه کارتون رو از دید یک داور ببینید. قطعا از خروجی شگفت زده می‌شید! پس این توصیه رو خیلی جدی بگیرید.

و اگه خواستی بدونی برای موفقیت توی هر ماژول چه چیزهایی لازمه:

🔗 لینوکس: معرفی تخصصی
🔗 مایکروسافت: معرفی تخصصی
🔗 سیسکو: معرفی تخصصی
🔗 اتومیشن: معرفی تخصصی
🔗 عیب یابی و سیکرت چلنج: معرفی تخصصی